tisdag 4 januari 2011

SJUK :(

Jag avslutade 2010 med att vara sjuk och påbörjade 2011 med att fortfarande vara sjuk, självklart funderar jag varför jag alltid blir sjuk så fort jag är ledig här kommer en förklaring som jag tror mycket på. Nu måste jag sköta mitt liv och min kropp under 2011 så att jag kommer ur sjukträsket!

Vår kropp består av olika nervsystem - parasympatiska- och - sympatiska nervsystemet är två av dessa. I vila är parasympatiska nervsystemet aktivt. Men vid olika typer av stress, som när vi aktiverar oss eller behöver förbereda oss för någon fara, är sympatiska nervsystemet aktivt. De olika nervsystemen aktiverar olika hormoner och när det ena systemet är aktivt vilar det andra.

När det sympatiska nervsystemet är aktivt utsöndras bland annat adrenalin och kortisol. Om kroppen befinner sig under stress en längre tid betyder det att dessa hormoner kommer att utsöndras under denna tid. Höga kortisolnivåer under en längre tid sänker immunförsvarets aktivitet. Vilket gör att kroppen inte reagerar på olika virus och bakterier lika lätt, leder i sin tur till att vi inte får de symtom som är utmärkande för när vårt immunförsvar arbetar, exempelvis snuva och ont i halsen. När vi under perioder med mycket arbete alltså har förhöjda halter av stresshormoner blir vi inte lika lätt sjuka eftersom vår kropp inte reagerar som den ska. De bakterier och virus vi har i kroppen får alltså tillfälle att föröka sig. När vi sedan stressar ner sjunker nivåerna av kortisol och vårt immunförsvar börjar arbeta igen. Eftersom bakterier nu kan ha hunnit fortplanta sig lättare, då vårt immunförsvar har hämmats, reagerar vår kropp nu ännu starkare än vad den skulle gjort utan stressperioden. Vi får alltså en kraftigare förkylning med ännu mer snuva, feber och ont i halsen.

1 kommentar:

Moa sa...

Dax att byta jobb nu? Goa kramar sjukling!